Viden, udvikling og samvær
2770 Kastrup - CVR 47564417Vælg område
Vis underviser

Underviser

Jan Larsen
Ledige pladser

Eventyrlige beretninger

Ved spørgsmål ring til 32 51 14 95

Vi kommer kloden rundt - i globalt perspektiv gennem personlige beretninger. 6 eftermiddage i godt selskab. Arrangementet er tilrettelagt af AOF Amager, og der er gratis kaffe/te og småkager.
23.09.20. Det nye Kina v. Jan Larsen
Udviklingen i Kina går stadig utrolig hurtigt. Ambitionerne er tårnhøje både politisk og økonomisk. Forandringer er så store, at man nu taler om ”Det nye Kina”. Det har betydning for os, og endnu mere for kineserne, som har fået en rigere, men også hårdere dagligdag.
Økonomien er gået lidt ned i gear - og det giver nye udfordringer. De forventede politiske reformer er ikke kommet, menneskerettighederne er blevet forværret og gældsbyrderne er truende store. Kineserne skal nu forbruge i stedet for at spare op. Der skal mere gang i servicefagene og produktionen i ”verdens fabrik” skal opgraderes.
Samtidig er magten i forbløffende grad blevet samlet om Kina´s nye stærke mand, Xi Jinping, specielt med hans udnævnelse til topleder på livstid. Og han har mange planer for fremtiden. Kina vil være verdensførende indenfor højteknologi og træder hastigt ind på den verdenspolitiske scene. Men ét-parti- staten Kina vil selv bestemme reglerne – og det giver problemer og konflikter.
Foredraget kommer ind på en lang række af de emner, der er forudsætningen for at forstå hvad der sker i Det nye Kina. Jan Larsen har i over 15 år fulgt udviklingen i Kina på tæt hold, heraf seks år som TV-avisens korrespondent i Beijing. Målet med foredraget er også at komme ind bag facaden. Derfor er der flere af konklusionerne, der bryder med de normer og forestillinger vi har om, hvad der foregår i Kina.
28.10.20. Caminoen v. Kurt Flemming
Kurt Flemming, Bakkens Pjerrot gennem 23 år, fortæller om sin pilgrimsvandring på 700 km på en måned i Spanien fra Pamploma til Santiago de Compostela. En tur der forandrede hans liv.
Historien om Caminoen. Hvorfor han skulle gå turen. Mennesker han mødte på sin vej.
Oplevelser der blev skelsættende for hans liv. Hvorfor turen kom til at hedde ”Fire bananer.” Hvordan kan ultimativ fysisk og psykisk smerte blive til 10 gange så meget glæde?
18.11.20. Fra Mexico til Canada (Pacific Crest Trail) v. Gitte Holtze
Da Gitte Holtze besluttede at gå fra Mexico til Canada, var hun et sort sted i sit liv. Hun var nogle år forinden blevet skilt, hendes far var død, hun havde mistet sit drømmejob og med det den identitet, hun havde lagt i det, og så havde hun det sidste år været fanget i et giftigt parforhold, der havde slået store buler i hendes selvværd.
Hun ville gå de 4.265 kilometer gennem den amerikanske vildmark, fordi det for hende stod som det ultimative vandrelivseventyr, men især fordi hun havde brug for at gøre noget, der lå langt udenfor hendes komfortzone for at forsøge at finde den selvrespekt og glæde ved livet, der var blevet væk for hende.
I foredraget fortæller hun om turen gennem brændende ørken og over høje bjerge og vilde floder, om uventede og uforglemmelige oplevelser, om møder med vilde dyr, stor natur og fantastiske mennesker, om at være evigt beskidt, sulten og tørstig, om at blaffe og sove i telt alene i skoven og om at gå op til 50 kilometer om dagen. Men hun fortæller især om at lære at slippe behovet for kontrol, at klare udfordringer, man ikke tror, man kan, og at indse, hvad der i virkeligheden betyder noget.
13.01.21. Italien v. Poul Breyen
Efter en kort gennemgang af Italiens geografi, 3.000-årige historie og sprog, vil vi foretage en “rejse” igennem landet, fra Alperne til Sicilien og nævne nogle få af de 10.000’er af seværdigheder landet har at byde på. Ikke for ingenting har Italiens flest seværdigheder på FN’s kulturarvsliste, UNESCO. Steder som Venedig, Verona, Gardasøen, Bergamo, Bologna, Firenze, Rom, Napoli, Amalfikysten, Etna, Palermo skal naturligvis nævnes. Men mange andre vil blive berørt samt lidt om hverdagen, maden, kønsroller m.v. Poul Breyen selv er født og opvokset i Rom.
10.02.21. Kilimanjaro, Safari og Zanzibar – Eventyret i Østafrika v. Jacob Klaris-Jensen
Kilimanjaro, Afrikas højeste bjerg, ligger i Tanzania i det østlige Afrika. Bjerget er verdens højeste fritstående bjerg, og omkranset af et enormt dyreliv samt en fantastisk kultur. I dette foredrag tager Jacob Klaris-Jensen, publikum med på eventyr i det nordlige Tanzania og på øen Zanzibar.
Den erfarne foredragsholder og bjergbestiger Jacob Klaris-Jensen, har siden 2011 guidet flere hold danskere til toppen af bjerget. Jacob fortæller engageret og vidende om Kilimanjaro, fra de forskellige klimazoner på bjerget, til livet og dagligdagen på en bestigning af Afrikas top. Ligeledes om den spændende Masai kultur, som man møder for foden af bjerget. Men Østafrika er meget andet end bjergbestigning på Kilimanjaro. Mulighederne for safari i nogle af verdens bedste nationalparker er enorme, og vi kommer i dette foredrag også forbi livet på altid fantastiske Zanzibar.
Jacob Klaris-Jensen vil tage udgangspunkt i nogle udvalgte, meget forskellige historier fra sine eventyr på Kilimanjaro, safari og Zanzibar. Som altid vil Jacobs foredrag være kendetegnende ved humor, masser af energi og krydret med fantastiske billeder og små videoklip.
10.03.21. Indien undervejs som supermagt v. Camilla Kornerup
Intet større land i verden udvikler sig i samme hastige tempo som Indien, hvor premierminister Narendra Modi netop har genvundet sin titel, og får 5 år mere ved magten. Befolkningstallet på 1,3 milliarder vokser eksplosivt, og økonomien følger trop. Indien er en af verdens førende producenter af moderne teknologi og fødevarer, og væksten foregår fortrinsvis i byerne, hvor forskellen på landets top og bund ses tydeligst. Stenrige forretningsfolk i gigantiske paladser som taget ud af Tusind og En Nats Eventyr lever side om side med håbløst fattige daglejere under vejrbidte presenninger i overbefolkede slumkvarterer.
Indien udfordrer og stimulerer sanserne én for én. Krydret mad med kardemomme og kokos, tropiske frugter og velduftende ris skylles ned med sukkersød chai på små gadekøkkener. På en rejse rundt med tog gennem landet søger blikket nysgerrigt opad ved synet af de dragende sneklædte Himalayabjerge, for siden at hvile roligt henover gigantiske sletter hvor floderne Ganges og Brahmaputra slanger sig langs grønne rismarker, og løber videre mod tropiske skove med elefanter og tigre. I syd bølger endeløse tæpper af teplantager over kølige skråninger, hvor tamilske kvinder ved solopgang plukker de dugfriske skud, og bringer dem ind på fabrikkerne, der fremstiller aromatisk te af højeste kvalitet.

Foredraget tager pulsen på dagens Indien. Vi skal høre om, hvordan den fulde fart frem ikke kun bringer vækst og muligheder men også enorme udfordringer for mennesker og miljø. En hastigt voksende middelklasse forbruger mere dag for dag, og overalt til lands og havs flyder enorme mængder plastikaffald og forurener. På landet er infrastrukturen elendig mange steder, og Indiens aller fattigste har svært ved følge med udviklingen, og lades tilbage.

Under foredraget rejser vi rundt i Indiens storbyer, landsbyer og smukke natur til stemningsfulde billeder. Der fortælles om landets mange spændende tiltag og samfundsmæssige udfordringer, set i lyset af landets politiske mål at være verdens tredjestørste økonomi i 2040.

Mere om dette kursus

Priser og tilmelding


Kursusinformation

Start: 23-09-2020, kl. 15:00

Ugedag Onsdag
Holdnr201239
Adresse 3F i Kastrup
Saltværksvej 68
2770 Kastrup
LokaleFestsalen, stuen
Holdtimer6
Antal mødegange6
AfdelingAOF Amager

Kursusdage

23-09-2020 Onsdag 15:00  -  17:00
28-10-2020 Onsdag 15:00  -  17:00
18-11-2020 Onsdag 15:00  -  17:00
13-01-2021 Onsdag 15:00  -  17:00
10-02-2021 Onsdag 15:00  -  17:00
10-03-2021 Onsdag 15:00  -  17:00

Faktaoplysning

Betaling med Dankort


Tilføj til min kalender

Her har du mulighed for at føje dette arrangement til din kalender, f.eks. for at reservere datoen, også selv om du ikke har tilmeldt dig: Tryk på "tilføj til min kalender" Tryk på "åben knap" Lykkes det ikke, så tryk "gem" i stedet for "åbn" og importer fra din kalender.